PARTHENON 2004


Gefeliciteerd Beieren!

Een voorbeeld van restitutie: na 75 jaar is een deel van de sarcofaag van Farao Akhenaton teruggekeerd naar Egypte.

Op 25 januari 2002 is het basisdeel van de volledig met goud bezette sarcofaag van Farao Akhenaton teruggekeerd naar CaÔro. De sarcofaag werd in 1907 ontdekt en opgegraven in de Vallei der Koningen. Nadien werd hij gestolen en sinds 1931 werd hij als verdwenen beschouwd. Het deksel daarentegen was/is tentoongesteld in het museum van CaÔro

In 1981 duikt het stuk terug op in een Zwitserse privť-collectie waar het werd herkend door de conservator van het museum voor Egyptische kunst in MŁnchen. De verzamelaar heeft ermee ingestemd de sarcofaag aan het museum toe te vertrouwen voor restauratie dewelke meerdere jaren in beslag heeft genomen. Edmund Stoiber, leider van de Beierse deelregering sloot in mei 2001 een overeenkomst met het museum van CaÔro: het deksel van de sarcofaag zou eerst naar Munchen gebracht worden voor een tentoonstelling tezamen met het gerestaureerde onderdeel om dan na afloop van de tentoonstelling de volledige sarcofaag terug te geven aan Egypte. De tentoonstelling in Munchen heeft zowat 50.000 bezoekers gekregen.

Als dit mogelijk is in MŁnchen, waarom dan niet in Londen.


Te Edingburgh...

Een Schotse Kerk, gestolen door de Britse soldaten in 1868, werd in oorspronkelijke staat hersteld in EthiopiŽ op 9 februari jl.

Een heilige schat, gestolen in 1868, door een Britse expeditie in de kerk van Medhanealem in Magdala (noord-oosten van EthiopiŽ), en teruggevonden in oktober 2001, is teruggegeven aan de Orthodoxe Kerk St. Jean Evangeliste te Edingburgh.

Deze beweging tot teruggave van cultureel hoogstaande schatten is een overwinning in het Verenigd Koninkrijk. Is dit een goed teken voor de friezen van het Parthenon? Men kan niets anders doen dan hopen!

[ Vorige pagina ]

Om senator Paul Wille aan te schrijven :
wille@senators.senate.beDeze site, partner van de campagne Parthenon 2004, wordt gesteund door het Bureau Synec-doc